I made this widget at MyFlashFetish.com.

pengikut2 aku..

Tuesday, May 8, 2012

MUFFIN LABU



salam..

selamat petang semua..  :)  petang nie nak buat entry pasal makanan lagi lah.. boleh tak..? hehe.. ringkas-ringkas je lah yee entry petang nie.. mood dah ke laut nie.. hihi..

resipi ambil dari blog Kak Izah jugak.. sebab nak habis kan baki labu masa buat muffin labu kukus nie.. so, resipi nie dah lama lah kan.. baru nak update je.. hehehe.. tapi muffin nie sedap taw.. kali nie buat yang guna kaedah bakar.. lagi-lagi bila ade coklat chip kat atas tu.. lagi lah sedaaaaaaap.. huhu





nak mintak izin Kak Izah lah yee nak share resipi kat sini.. :)  jom tengok resipi nye.. simple je.. so, boleh lah try..  huhu



MUFFIN LABU (PUMPKIN MUFFIN)

Bahan-bahan
1 cawan tepung gandum
3/4 sk baking powder
1/4 sk baking soda
1/2 sk garam
1/2 cawan labu lecek
1/4 cawan yogurt
2 biji telur
1/4 cawan minyak
1/3 cawan gula
sedikit vanilla essence
coklat chip untuk hiasan


Cara-cara
1. Panaskan oven ke 190 C.
2. Ayak tepung bersama baking soda , powder dan garam. Ketepikan.
3. Satukan labu, telur, gula, yogurt dan minyak. Kemudian blend sehingga licin.
4. Masukkan bahan blend ke dalam adunan tepung.
5. Gaul adunan sekadar bersatu. Jangan overmix.
6. Ceduk adunan ke dalam muffin pan dan taburkan coklat cip di atasnya.
7. Bakar sehingga kekuningan lebih kurang 25 minit.









p/s : buat jangan tak buaaaaaaaaaat  :))


 


 

6 comments:

nur said... [Reply To Comment]

cutenya!!!! heee...blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

airis aries said... [Reply To Comment]

Serius!..airis tak pernah rasa mufin labu nih,nti airis try bli kat kdai bakery..lalalaa salam perkenalan

saifudin abu izzudin said... [Reply To Comment]

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

saifudin abu izzudin said... [Reply To Comment]

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

saifudin abu izzudin said... [Reply To Comment]

nice day :)
Bermimpilah tentang apa yang ingin kamu impikan,
pergilah ke tempat-tempat kamu inginkan,
Jadilah seperti yang kamu inginkan,
karena kamu hanya memiliki satu kehidupan
dan satu kesempatan untuk melakukan hal-hal
yang ingin kamu lakukan

http://www.nolimitadventure.com/

atie @ ejay said... [Reply To Comment]

tq huda sudi singgah blog kak atie ye :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...