salam..
okay..
nak update entry pasal biskut rayaaaaaaaaaaaaa lagi... hehe
nie projek biskut raya aku yang ketiga.. malam kelmarin punye projek sebenar nye.. tapi hari nie baru nak update.. :p
BISKUT SUPER FAMOUS
a.k.a
BISKUT COKLAT CHIPS
okay..!
demand lagi.. nama nak sampai ada dua kan.. nama yang super famous tu aku saje je reka sendiri yeeee... hehe
resepi asal biskut tak dapat nak di kesan pulak.. sebab resepi nie pun aku dapat dari emel.. siapa ntah yang baik hati send kan resepi nie.. mula-mula macam was-was jugak.. boleh pakai ke resepi nie???? bila google kat internet tengok ade jugak yang pernah pakai resepi.. so, aku pun try je laaaaaaaah :))
tahun lepas pun ade buat jugak biskut coklat chip.. tapi guna resepi lain.. nak tengok sila lah klik sini yeeeee...
untuk resepi biskut super famous nie aku serta kan sekali resepi nye yeee.. kalau korang nak try buat boleh lah.. memang tak kan menyesal punye sebab biskut nie sedaaaaaaaaaaapp...
BISKUT SUPER FAMOUS
Bahan -bahan :
- 2 cawan mentega
- 2 cawan gula pasir (aku guna 1 1/2 cawan je)
- 2 cawan gula perang (aku guna 1 1/2 cawan je)
- 4 cawan tepung gandum *
- 2 sudu kecil soda bikarbonat *
- 2 sudu kecil baking powder *
- 5 cawan oat (dikisar halus) (aku guna Nestum, 2 cawan)
- 680 gram coklat chip
- 510 gram coklat Cadbury bar (diparut)
- 4 biji telur
- 3 cawab kacang dicincang (pilihan sendiri) (aku guna kacang walnut, 2 cawan)
- 1 sudu kecil garam
- 2 sudu kecil esen vanila
p/s : bahan ada tanda * ayak bersama yee..
Cara-cara :
- Pukul mentega dengan kedua-dua gula hingga kembang.
- Masukkan telur satu persatu dan esen vanila.
- Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau hingga sebati.
- Masukkan coklat chip, coklat Cadbury dan kacang. Gaul hingga rata.
- Ambil sedikit adunan, buat bentuk bulat dan letak kan di dulang pembakar.(aku ambil
guna sudu. 1/4 je daripada sudu kecil tu. Sebab biskut nie nanti die kembang. Kalau ambik banyak-
banyak nanti macam tak comel pulak bentuk nye)
- Bakar dalam ketuhar yang dah dipanas kan pada suhu 190'C selama 10 minit.
(tapi suhu tu kena ikut jugak nye jenis oven yang korang pakai. Kalau oven aku tu aku buat suhu die
170'C je dan bakar selama 8 minit)
kecik-kecik nie je aku letak atas dulang tu.. comel kaaaaaaann? :p
tengok-tengok..! kan dah cakap yang biskut nie akan kembang.. macam nie lah jadi nye lepas dibakar.. huhu
nyummy..!!
sedap taw biskut nie.. lagi-lagi bila masukkan coklat Cadbury sekali.. memang meletoooooooooops.. heheh
banyak taw yang korang akan dapat daripada adunan nie kalau ikut ukuran bahan-bahan kat atas tu.. macam aku, buat kecik-kecik macam nie dapat lah dalam 300++ biji.. penuh satu bekas nie taw and bekas yang dekat belakang tu sekali.. banyak kan... hehehe.. so, korang kalau taknak banyak-banyak boleh lah buat setengah adunan je ye daripada bahan-bahan tu..
tapi kan biskut nie memang sedap taw.. korang kalau teringin nak buat or makan biskut coklat chip yang sedap masa raya nanti aku memang suggest kan untuk korang try resepi nie.. :)
p/s : ade lagi list biskut raya yang tak buat lagiiiiiii...
4 comments:
wah2x..meh hanta kat najah 1 balang..hehe..mesti sodap nie..
Banyaknya pakai coklat. Tak termampu la mcm ni. Saya dtg beraya je lah nanti. Dpt mkn biskut ni free
@Najah SHakiLa
hehe.. kita buat sistem bater lah najah.. biskut aku tukar dgn vco ko.. hahahah... tapi memang sedaaaaap pun.. :)
@Norasikin
tu lah kan.. memang pakai banyak sikit coklat.. tapi saya pakai separuh je daripada sukatan coklat2 tu.. still sedap jugakkk.. :)
Post a Comment