I made this widget at MyFlashFetish.com.

pengikut2 aku..

Thursday, October 27, 2011

KEK LAPIS CHEESE PERSONA


salam semua

lama dah tak bersiaran kan.. hehehe.. gurau je.. hari nie nak cerita pasal projek 2 hari lepas.. huhu.. tekak nie teringin nak makan kek.. tapi macam fobia pulak sebab takut tak jadi (teringat 2 peristiwa sebelum nie) -__-

nasib baik lah jumpa 1 resipi kek nie yang super duper simple.. tak payah nak bakar atau kukus.. cuma sejukkan je dalam peti ais.. huhu.. ramai dah blogger-blogger masakan yang dah try resipi nie.. dengar respon semua cakap resipi nie mudah dan sedap.. so, harus lah dicuba kan.. hehe






tengok bahan-bahan pun memang dah simple kemain kan.. guna 4 bahan nie je dah hasilkan 1 resipi kek yang lazaaaaaaatt  :))  mostly, aku memang tak ubah apa-apa dari bahan asal die, just part susu tu je aku ubah sikit.. takde stok susu segar so aku tukar kan kepada low fat mil Dutch Lady..  :D



nak mintak izin tuan punye resipi nye nak share kan resipi yang delicious nie dekat sini..  :)


KEK LAPIS CHEESE PERSONA
resipi : ryo@ryoazhar


Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
  • 2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (ryo guna jenama LEE)
  • 500 ml susu segar,dipanaskan

B:
  • 500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
  • 10 ml susu segar (aku ganti dengan susu rendah lemak)
  • 1/2 cawan gula halus

Caranya :
  1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati.
  2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair.
  3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan.
  4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.
  5. Panaskan susu segar,padamkan api.
  6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw).
  7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan.
  8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi.
  9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
  10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)
  11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.




masa nak melapis kan tu kena banyak bersabar sikit lah kan.. sebab biskut nie memang lembut kan.. bila celup dengan susu memang lagi lembut lah jadi nye.. takut die berderai pulak nanti kalau buat ganas-ganas.. hehe.. nie lah hasil nye daripada tangan aku yang keras nie.. tapi kira okay lah tu kan (nak sedapkan hati)... hehehe




rasa kek nie memang sedap sangat taw.. kira macam balance lah kan.. takde lah rasa cheese sangat sebab kita dah gabungkan dengan biskut tu.. siapa-siapa yang memang cheese lover memang disaran kan untuk cuba.. tak susah kan buat nye..  sebelum tu nak mintak ampun lah ye sebab kek nie nampak macam bersepah sikit.. tapi sedaaaaaaaapp... hehehe  :DD






p/s : dah kurang fobia sikit  :)



 

 

6 comments:

Woofer Storm said... [Reply To Comment]

tak pndai masak,pandai mkan je ni..heee
sy suka makan kek coklat tau^^


follow sni^^

nurul huda said... [Reply To Comment]

@Woofer Storm

thanx, tapi tak pandai masak sangat pun.. hehehe.. suke kek coklat jugak.. :)

Ryo Azhar said... [Reply To Comment]

surprise!!wat spotcheck kat sini...
wah kemain menggoda lagi..nampak sebiji mcm contoh ryo buat tu.TQ sbb sudi coba ye.lepas ni boleh la buat untuk makan2....cantik.tahniah...tukar susu tu xde masalah sbb peranan nya cuma nak celup tu.dalam adunan tu pula kalau xde susu segar leh tukar susu cair. :)

shu mat isa said... [Reply To Comment]

nak try la...cm senang.....

nurul huda said... [Reply To Comment]

@Ryo Azhar

wahhh.. sifu buat spotcheck lah.. lulus tak nie sifuuuuu? hehehe.. memang kalau boleh nak sama mcm yg sifu buat sebab takot nanti tak jadi lagi.. :( syukur, memang menjadi and sedaaaaaaap sangat.. tq :))

nurul huda said... [Reply To Comment]

@shu mat isa

try lah shu.. memang senang pun taw.. part melapis tu je kena rajin sikit.. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...