salam..
entri resipi lagi malam nie.. kena lah rajin kan diri buat entri nie malam nie.. kalau tak ntah bila lah nak kan.. hehehe
kek nie antara kek yang paling sedap kot antara kek-kek yang aku pernah buat sebelum nie.. rasa die memang kena dengan citarasa tekak aku nie.. orang kata ngam lah kan.. huhuhu.. sebelum nie pernah jugak buat carrot cake nie tapi tak berapa menjadi sangat..
alhamdulillah.. resipi kali nie menjadi dengan elok nye.. bau wangi je bila dah siap... bahan-bahan pun simple je.. kalau ikut resipi tu dengan betul insyaallah menjadi lah die.. huhu.. resipi nie asal nye daripada pengacara cantik Wanita Hari Ini kat TV3 tu.. siapa lah kak Azizah Ariffin.. tapi aku salin resipi nye dari sini.. izin kan aku kongsi kat sini ye.. :D
CARROT CAKE
resipi : Diana @ Melley Mey
Bahan-bahan :
200 gm lobak merah (di parut dan dikukus) (aku tak kukus pun)
250 gm tepung gandum
1 tsp soda bikarbonat (tak letak)
2 tsp baking powder (aku letak 3 tsp)
200 gm gula perang
200 gm minyak jagung
4 biji telur gred A
70 gm badam cincang (aku ganti dengan walnut dan tak cincang)
70 gm kismis cincang (aku tak cincang)
3 keping nenas dalam tin (aku lebih kan 4 keping)
secubit serbuk kayu manis
Cara-cara :
1. Campur dan gaulkan semua bahan-bahan kering (tepung, baking powder, soda bikarbonat
dan serbuk kayu manis). (aku ayakkan bahan-bahan nie). Ketepikan.
2. Pukul telur dan gula hingga kembang.
3. Masukkan minyak jagung dan pukul lagi hingga sebati.
4. Perlahankan putaran dan masukkan bahan-bahan kering yang telah dicampur dan diayak
tadi.
5. Masukkan lobak merah, nenas, walnut dan kismis. Gaul guna serduk je.
6. Bahagikan kepada 2 bahagian dan bakar dalam 2 acuan di dalam oven yang telah
dipanaskan dengan suhu 170°C selama 30 - 35 minit.
nampak sedap kan... moist je taw kek nie.. memang rugi lah korang tak cuba.. senang je nak buat nye.. memang nyummy lah kek nie.. thumbs up..!! :DD
p/s : selamat mencuba :)
0 comments:
Post a Comment