I made this widget at MyFlashFetish.com.

pengikut2 aku..

Wednesday, January 4, 2012

TELUR BUNGKUS SIMPLE


salam korang..

taknak bebel panjang-panjang dah sementara tengah ade idea nak taip ape nie.. hehehe.. okay lah.. resipi nie aku buat minggu lepas kot.. simple kemaaaaaain.. sedap pulak tu.. lagipun semua nutrien ade kot.. protein + fibre + karbohidrat (nasi).. lengkap lah tu kan.. heheheh

resipi ambil dari blog cikmin yang kemain hebat lagi macaron die tu.. geraaaaaaam je bila tengok.. rasa macam 1 hari nanti nak order lah kat cikmin.. nak buat belum ade keberanian lagi.. huhu.. mintak izin share ye resipi telur bungkus nie cikmin.. :)






sumber  : CIKMIN.COM



Bahan-bahannya:
250gm Daging/ayam cincang ramly (aku ganti dengan sosej dan crabstick)
2 ulas bawang putih – dincang halus
1 labu bawang besar – dihiris sederhana
2 sb cili sos
2 sb sos tomato (aku ganti dengan sos spagethi)
1 sb sos tiram
sedikit serbuk Knorr pasti sedap
sedikit hirisan karet
sedikit bunga  kobis
2 biji telur ayam
minyak untuk memasak
Cara-caranya:
Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang putih dan hirisan bawang besar.Bila dah naik baunya, masukkan daging cincang, karet dan bunga kobis.Bila sayur dah agak layu, masukkan cili sos, tomato sos, sos tiram dan serbuk pasti sedap.Kacau hingga mesra kesemuanya, tutup api.
Pecahkan telur dalam mangkuk, pukul hingga sebati dengan sedikit garam, jika nak letak sesudu mayonis pun boleh.Panaskan non-stick pan(api sederhana) dengan sapuan sedikit minyak, dadarkan keatasnya hingga memenuhi ruang pan.Bila telur dah agak masak, tuangkan daging yang telah dimasak tadi ditengah-tengah telur.Kemudian lipat telur tu sehingga menjadi bentuk 4 segi, kalau nak garing lagi, terbalikkan telur yang telah siap dilipat tadi.Siap untuk dihidangkan.






p/s : terima kasih Cikmin.. :D


 

 

2 comments:

SHU MAT ISA said... [Reply To Comment]

dah try....yum...yum...sedap giler..

nurul huda said... [Reply To Comment]

@SHU MAT ISA

ko try ek shu resipi nie? best kan.. dah lah senang nak buat.. sedap pulak tu.. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...