I made this widget at MyFlashFetish.com.

pengikut2 aku..

Wednesday, February 15, 2012

CHOCOLATE CHEESETART


salam..

selamat petang semua.. alhamdulillah 2-3 hari kat KL kalau petang tu macam nak hujan je.. takde lah panas sangat rasa nya sampai batuk-batuk macam nie.. Huda kalau dah batuk memang payah lah nak tunggu surut.. kena lah telan ubat berbotol-botol dulu baru lah surut sikit.. hehe

okay lah, petang nie nak share 1 resipi yang sedaaaaaap.. selalu kita dengar orang buat blueberry/stawberry cheseetart je kan.. kali nie Huda buat lain sikit lah.. sebab dah tawu kalau apa-apa masakan yang guna coklat nie mesti laju je kan.. ramai sangat peminat coklat dalam rumah nie.. heheh

tapi nak mintak ampuuuuuuuuuuuun dulu yee.. cheseetart nie sebenarnya dah lama dah buat.. tapi sekarang baru nak kongsikan dekat sini.. ohh..pity me.. :'(

dulu dah pernah buat strawberry cheseetart.. boleh tengok dekat sini ye.. untuk crust die tu Huda masih lagi guna kan resipi yang sama macam strawberry cheseetart sebab resipi tu memang betul-betul ngam.. tak perlu risau doh tu keras or lembik sebab bahan-bahan die dah ngam dah.. huhu.. 


CHOCOLATE CHEESETART

sumber resipi untuk crust : KAK AZLITA & KAK AZITA
sumber resipi untuk chocolate cheese : KAK JUN





Bahan-bahan crust :
170gm marjerin 
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  1. Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170'C sehingga masak.
Nota :
Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.

Bahan-bahan cheese :

Bahan A :

250gm cream cheese
50gm gula

Bahan B :

1 biji telur

Bahan C :
1 sudu besar air nescafe pekat (tanpa gula)
1/2 sudu teh esen vanilla
1/4 cawan serbuk koko

Pukul A hingga gebu. Masukkan bahan B, pukul lagi. 
Masukkan bahan C dan pukul rata. Paipkan kedalam tart shell dan bakar pada 180'c selama 12-15min.



untuk resipi nie Huda tak letak pun apa-apa filling.. kalau nak letak pun boleh jee.. rasa nya lagi sedap kot kalau letak strawberry filling.. nyummy... hehehe... selamat mencuba  :D





p/s : nak try rasa lain pulak..   ^_^



 

 

2 comments:

rahel said... [Reply To Comment]

Nurul,cantek sangat coklat tat ni...suka Rahel tengok..

nurul huda said... [Reply To Comment]

@rahel

terima kasih kak rahel.. biasa2 je nie.. huhu.. nanti nak try akak punye resipi sotong gorang tepung tu.. mesti sedaaaap.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...